Головна » 2008 » Травень » 11 » Скала-Подільська
23:22
Скала-Подільська
Скала-Подільська ( Скала або Скала над Збручем ) - мальовниче містечко в Борщівському районі Тернопільської області, в 40 км. від Кам‘янця. З двох боків воно оточене величезними кар‘єрами, але не цей індустріальний пейзаж кличе сюди туристів.


Раніше називалося Скала, або Скала над Збручем. Відоме з І половини ХІУ ст. Вже тоді тут був оборонний дерев‘яно-земляний замок, дуже понищений татарами. Князі Коріатовичі, які правили Поділлям з 1331 р., відбудували замок в 60-70-х рр. ХІУ ст. У 1395 р. Вітольд Великий, князь литовський, відібрав у Федора Коріатовича ряд міст, в тому числі і Скалу. Після його смерті місто належало польському королівству, а замок у 1515 р. король віддав у прижиттєву власність Кам‘янецькому старості Станіславу Лянцкоронському. В той час частими були напади татар на подільські землі. У 1516 р., після одного з таких нападів, місто і замок були спалені дощенту. За кілька років почалися ремонт та перебудова фортеці. Швидкий розвиток артилерії зумовив зведення мурованого замку бастіонного типу. Роботи проводились з допомогою та за рахунок міщан, яких для цього на 2 роки звільнили від міського податку. Відбудований замок зміцнили мурами. Тут розмістився військовий загін. Замок був охоронцем і символом міста, навіть на міській печатці з 1531 р. є його зображення.
У першій половині 16 ст. татари кілька разів руйнували замок. Великої шкоди завдав і напад волохів у 1538., після якого замок був цілком знищений. Та вже в середині 16 ст. його знов відбудували. Дитинець розширили до напільної сторони. Замок був захищений скелями та рікою з трьох боків і лише з півдня був доступним. Але з цієї сторони був викопаний глибокий рів, зведені кам“яні стіни і округла порохова вежа (на фото можете її побачити). З південної сторони знаходилась в”їздна брама, дістатись до якої можна було лише по підйомному мосту, який при потребі спускався на грубих ланцюгах.
В 1620 р. турки напали на Скалу, спалили більшість будинків, пошкодили замок. А в 1648 козацько-селянські війська взяли твердиню і вигнали звідти польський гарнізон.
Особливих руйнувань замок зазнав в 1657 р., коли ним володів трансільванський князь Д‘єрдь ІІ Ракоці (вам теж в голову одразу лізе Паланіковський Тайлер Дьорден? Ні? Хм. То ви просто не читала Паланіка. Чи Паланюка?:) ). Люстрація 1665 р. повідомляє, що “замок, вимурований на скалі і обведений навколо муром, прийшов в цілковите запустіння”. Після захоплення 1672 р. турками Поділля замок вже не відбудовувався.
В середині 18 ст. староста Скали Адам Тарло проводить ремонт оборонних мурів та вежі. В середині фортеці реставровано пишний палац з великими підвалами. Але у літописі за 1765 р. є згадка, що “...через кілька років після закінчення реставрації палац спалено вогнем блискавки і зараз він стоїть пустий, а особливо знищено бічні прибудови”.
Зараз над Збручем збереглись башта, оборонні стіни, що сходяться на краю виступу під гострим кутом (тут, мабуть, теж була башта), чотириярусна порохова вежа (у основи вона прямокутна, а на висоті першого ярусу зовнішня її частина заокруглюється), а також рештки палацу з чудовим кам‘яним орнаментом навколо вікон та дверей.

  Більше інформації про Скалу-Подільську можна взяти на сайті http://www.castles.com.ua/?sk а також http://ukraine.kingdom.kiev.ua/region/19/skala-podilska.php
Переглядів: 1836 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 2
2 Irena Zadrożny-Heder  
Witam
dziękuje za informacje o Skale Podolskiej miejscu mojego urodzenia. Od roku 1956r mieszkam w Polsce a moim miastem są Tychy.Często wracam wspomnieniami do lat mojego dzieciństwa i młodości,jeżeli można prosić o pomoc w odnalezieniu moich dawnych znajomych z Skały Podolskiej to byłabym bardzo szczęśliwa.Może się odezwią dzieci lub wnukowie
Podaje dane : Szkoła Podstawowa nr 1 przy ul. B.Chmielnickiego lata1948-56
Irena z domu Heder z dawnej ulicy Kotralewskiego
Pozdrawiam

1 михаличук  
познавательная информация

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]